Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ – Από το «οι 4 δόσεις θα γίνουν 6» στο… «κάντε δηλώσεις και βλέπουμε»


enfia2-630x340
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση και ρίχνει το μπαλάκι στους πολίτες
Τρικυμία εν κρανίω φαίνεται πως επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αλλάζει κάθε λεπτό γνώμη για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Όλα ξεκίνησαν χθες όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης άφησε να εννοηθεί ότι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο σε μηνιαίες δόσεις και θα διαρκέσει με το τέλος του 2016 (σσ. άρα οι δόσεις θα είναι τέσσερις).
Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος -προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)- δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθει το παλιό καθεστώς.
Δηλαδή, εξετάζεται η προώθηση σχετικής ρύθμισης, όπως έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις (η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2017).
Έπειτα από λίγες ώρα όμως το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στους πολίτες.
Συγκεκριμένα τους καλεί να καταθέσουν άμεσα τις φορολογικές δηλώσεις για να μπορέσει να ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.Η ανακοίνωση

Με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:
1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.
4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Πραγματική «κεραμίδα» θα είναι για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αφού στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ζητήσει από τους δανειστές να αυξηθούν από τέσσερις σε έξι οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου ώστε να πάρουν «ανάσα» οι φορολογούμενοι οι οποίοι και φέτος δέχονται τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της Εφορίας.
Εφόσον οι πιστωτές ανάψουν το «πράσινο φως» τότε η τελευταία δόση θα πληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017.
Από την άλλη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για τα προηγούμενα έτη 2010 και μετά, έχουν προθεσμία να το πράξουν μέχρι τις 29 Ιουλίου με έκπτωση 50% στο αυτοτελές πρόστιμο το οποίο διαμορφώνεται στα 50 ευρώ από 100 ευρώ για κάθε έτος.

Οι αλλαγές που έγιναν στον ΕΦΝΙΑ του 2016 σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφορούν:

1. Φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από το βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% – 0,15%.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15% οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν.
Με την προσθήκη και αυτών των ακινήτων η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα συνυπολογίζεται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυξάνεται περαιτέρω με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

2. Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού.
Η αύξηση κατά 23-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου pop over here.

3. Ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ αφού καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.

4. Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μια ή το πολύ δυο κατοικίες.
Η μη μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα, σε συνδυασμό με την μείωση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι, υπολογίζονται περίπου στο 15% των φορολογουμένων που κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα. Στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών κτισμάτων, παρά τη μη μεταβολή των συντελεστών του κύριου ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ..
Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015.

www.bankingnews.gr