Διορθωτική κίνηση από το ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ – Δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια


enfia26
Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει στην ανακοίνωσή του, ότι «τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών».
Σε διορθωτικές κινήσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι υπολογισμοί για «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, «τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών», διευκρινίζοντας ότι «αυτό γίνεται, επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους».
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου και ο συνολικός λογαριασμός θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (25/7) το υπουργείο Οικονομικών.
Διαψεύδει δε δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για έναρξη πληρωμής τον Αύγουστο και σε 4 δόσεις, ανακοινώνοντας ότι «ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου».
Διαψεύδει επίσης τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, αναφέροντας ότι «ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρσι», διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».
Για τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ, θα ισχύουν σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ακριβώς όπως και πέρσι, δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή, όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
Επίσης, αναφέρει, ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων», διευκρινίζοντας ότι «δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν».Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr«Φορο-σοκ» σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ακόμη και στους οικονομικά ασθενέστερους προκαλούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα σταλούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας σε περίπου 7 εκατ Recommended Reading. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φόρου, ο οποίος, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο αφορολόγητο όριο και στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, ο συνολικός «λογαριασμός» θα ανέλθει για το 2016 στα 2,9 δισ. ευρώ από 2,67 δισ. ευρώ το 2015.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, ενώ πολλοί χάνουν τις εκπτώσεις από τον φόρο που προβλέπονταν μέχρι πέρυσι, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο ταμείο της εφορίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, χάνουν την απαλλαγή έως και 100% από τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που το 2015 εισέπραξαν πρόσθετα εισοδήματα τα οποία είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο είτε είναι αφορολόγητα (αποζημίωση, επίδομα ανεργίας, ειδικά βοηθήματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους, προνοιακά επιδόματα αναπήρων κ.ά.).Και αυτό γιατί στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθούν και αυτά τα εισοδήματα τα οποία θα τους οδηγήσουν εκτός των εισοδηματικών ορίων που έχουν οριστεί για την ολική ή μερική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Ετσι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων άνεργοι, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του φόρου και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το ποσό του «χαρατσιού».
Ο τελευταίος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% από τον φόρο σε ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούνται αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
• Να είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ.• Εγγαμοι με 10.000 ευρώ συνολικό ετήσιο εισόδημα.• Οικογένειες με εισόδημα 11.000 ευρώ αν έχουν 1 παιδί ή 12.000 με δύο παιδιά.• Να μην έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ.

• Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Αν είναι ανάπηροι κατά 80%, τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή (100%) εφόσον:

• Εχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο (18.000 τον χρόνο για πολύτεκνη οικογένεια με 5 παιδιά).

• Η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Στην απόφαση Πιτσιλή για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα ληφθούνυπόψη και οι δύο πρόσφατες τροποποιήσεις που επήλθαν σύμφωνα με τις οποίες χάνουν την έκπτωση του 50% από τον φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ, ή το 100% όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 600 ευρώ.
Από τη ρύθμιση το Δημόσιο εξοικονομεί 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς με το νέο περιουσιακό κριτήριο, οι εν λόγω κατηγορίες φορολογουμένων με καταθέσεις 75.000 ευρώ και 600 ευρώ τόκους (με επιτόκιο προθεσμιακής 0,8%) αυτομάτως θα πληρώσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο πριν απαλλάσσονταν. Φέτος ο ΕΝΦΙΑ «καίει» και τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ αφού καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
Από την άλλη, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά διπλό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.
Επίσης όσοι πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο θα τον καταβάλουνφέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Μάλιστα οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων φτάνουν έως και το 450%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από τις εκκαθαρίσεις που γίνονται στον ΕΝΦΙΑ δείχνουν ότι τα αγροτεμάχια και κυρίως αυτά που βρίσκονται σε νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές και έχουν σημαντική αντικειμενική αξία έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον συμπληρωματικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2016 θα παραμείνει αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για μικρό αριθμό φορολογούμενων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2016.

πηγή: www.bankingnews.gr