Προχωρά η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές


epivoli-eidikoyΤεκμηριωμένα στοιχεία για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές με συντελεστή 1 τοις χιλίοις θα παρουσιάσει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο για την επιβολή του τέλους είχε αποκαλύψει το in try these out.gr στις 5 Μαΐου αναφέροντας τότε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση είχε τιμολογηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και προέβλεπε πως το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει σε ετήσια βάση έως και 180 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο ενδιάμεσο διάστημα εξέτασε «παραλλαγές» τους τέλους και το σενάριο ο συντελεστής 1 τοις χιλίοις να αυξηθεί στο 2 τοις χιλίοις.

Οι τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 650 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εάν προκριθεί το σενάριο για επιβολή του τέλους στις συναλλαγές στο γκισέ τότε το μέτρο θα μπορούσε να αποδώσει 180 εκατ. ευρώ. Αν συμπεριλάβει και τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα τότε το δημοσιονομικό όφελος θα κινηθεί προς τα 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα σενάρια που έχουν καταρτισθεί εξαιρούν τις αναλήψεις στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, αλλά και τις συναλλαγές έως ένα χρηματικό όριο (500 ευρώ) από το ειδικό τέλος.

Πηγή : news.in.gr