Κλειδώνουν διοικήσεις τραπεζών και θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια


ImageHandler

 

 

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίησή τους μπαίνουν τα προαπαιτούμενα που αφορούν στις τράπεζες, ενόψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια με έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς και την τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το κλείσιμο των θεμάτων αυτών, σε αντίθεση με την πρώτη αξιολόγηση όπου οι δυσκολίες ήταν επικεντρωμένες στις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες και στα «κόκκινα» δάνεια, είναι πιο εύκολο σε αντίθεση με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν το «βαρίδι» της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, είναι μείζονος σπουδαιότητας για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των τραπεζών και της Οικονομίας, ενώ θα απαιτήσουν μακρά πορεία υλοποίησης προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαγούν δραστικά από τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να προχωρήσουν σε νέες υγιείς χρηματοδοτήσεις.

Το έργο αυτό θα κληθούν να διεκπεραιώσουν τα «ανασυσταθέντα» διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Οι αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι και την επόμενη εβδομάδα και θα αφορούν:

–    Την επιλογή προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας μέσω της διαδικασίας της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.

–    Τοποθέτηση νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΤράπεζαΠειραιώς, σε μια διαδικασία που παραμένει ουσιαστικά ανοιχτή από τον Ιανουάριο. Εξελίξεις αναμένονται πολύ πιθανά μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Διορισμών (nomination committee), ενώ για την θέση του προέδρου ακούγεται το όνομα του κ. Γιώργου Χατζηνικολάου, τραπεζικού στελέχους από το εξωτερικό, ο οποίος παλαιότερα ήταν για ένα διάστημα αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Διορισμών θα εισηγηθεί και το όνομα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, το οποίο θα τεθεί υπόψη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

–    Διορισμό νέου διευθύνοντα συμβούλου στο ΤΧΣ, ο οποίος θα είναι επιλογή του Selection Panel του Ταμείου από λίστα συμμετεχόντων στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί στις 21 Ιουλίου, με καταληκτική προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος την 25η Αυγούστου. Το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα υποβληθεί απευθείας προς έγκριση στον υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι θα αναλάβει άμεσα καθήκοντα, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να απασχολείται σε άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό και να έχει συμφωνήσει κάποιο χρονικό περιθώριο πριν την αναχώρησή του.

–    Διορισμό και του νέου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ, καθώς στις 7 Οκτωβρίου έληξε η σχετική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο ΤΧΣ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεν θα είναι Έλληνας.

Οι νέες διοικήσεις θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο για τις επιδόσεις τους στη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων των τραπεζών, κατά 41 δις. ευρώ με ορίζοντα τα τέλη του 2019.

Η «εργαλειοθήκη» για την επίτευξη του στόχου θα συμπληρωθεί με το πλέον σημαντικό κομμάτι του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, αυτό που θα ρυθμίζει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις ρυθμίσεις χρεών συνδυαστικά προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τις μετοχοποιήσεις χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και την αποπομπή μη συνεργάσιμων διοικήσεων, καθώς και τη νομική κάλυψη υπογραφής για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Πρόκειται για τη νομοθετική διευθέτηση που στοχεύει να δρομολογήσει την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων 60 δισ. ευρώ, αλλά στην ουσία αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους που προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν, πέραν των επιπλέον 41 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 91,6 δις. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.